Spor ve sanatı buluşturan sualtı görüntüleme takımı sporcularımız, hem İTÜ Spor Kulübü Sualtı Görüntüleme Takımı olarak hem de bireysel olarak katıldıkları her yarıştan başarıyla dönüyorlar.
İTÜ Spor Kulübü Sualtı Sporları Şubesi bünyesinde faaliyet gösteren Sualtı Görüntüleme takımımız, şampiyonluklarına her gün bir yenisini daha ekliyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Altın Palet Sualtı Görüntüleme Şampiyonası’nda takımımız son üç yıldır Türkiye Şampiyonluğu kupasını kazanan takım oldu. Ayrıca, CMAS bünyesindeki son dört büyük yarışmanın ikisini kazanan takım oldu.
Aynı zamanda bireysel kategorilerde de hem Avrupa hem de Türkiye şampiyonlukları alan takım sporcularımız Cenk Ceylanoğlu ve Taner Atılgan ile sualtı fotoğrafçılığı, başarıları ve hedefleri üzerine konuştuk.
Sualtı fotoğrafçılığına ne zaman başladınız? Ne kadar zamandır İTÜ Spor Kulübü bünyesindesiniz?
Taner Atılgan: Sualtı sporları ile ilgili ilk eğitimlerimi 2008 yılında İTÜ Spor Kulübü bünyesinde aldım. 2010 yılından beri ise kulübün lisanslı sporcusuyum. İlk sualtı sistemimi de 2010 senesinde edindim. Fakat sualtı fotoğrafçılığı ile yoğun olarak 2011 senesinde ilgilenmeye başladım. Ayrıca 2011’den bu yana İTÜ Sualtı Sporları Kulübü’nün dalış eğitmenleri arasına katıldım ve halen aktif olarak eğitmenlik de yapıyorum.
Cenk Ceylanoğlu: 2003 yılından bu yana su altında fotoğraf çekiyorum. 2006 yılından bu yana da eşim Sinem ile birlikte, Türkiye ve yurt dışında çeşitli sualtı fotoğraf yarışmalarına katılıyoruz. 2010 yılından bu yana ise İTÜ Sualtı Sporları Kulübü bünyesinde spor hayatıma devam ediyorum.
Neden sualtı fotoğrafçılığı?
Taner Atılgan: Bu spora başlamam tamamen çocukluğumdan gelen bir hevesin ürünü, en sevdiğiniz müzisyene özenip gitar çalmaya başlamanız gibi bir şey. Ayrıca aynı noktalarda çok fazla dalmaktan sıkılmaya başlamam da fotoğrafa yönelmem açısından oldukça etkili oldu. Artık hep aynı balığı görmek için dalsam bile her defasında farklı bir poz verdiği için sıkılmıyorum.
Cenk Ceylanoğlu: Su altına çocukluktan bu yana çok ilgim var. Bizler Kaptan Cousteau belgeselleriyle büyümüş bir nesiliz. Sanırım o belgeseller beni çok etkilemiş. Üniversite yıllarında dalış eğitimi alarak bu işe başladım. Fotoğraf çekmeye başlama amacım ise hayran olduğum su altı güzelliklerini başkalarına göstermekti.
Dingin, Huzurlu, Sonsuz Güzelliği Olan Bir Yer
Su altında nasıl bir dünya var?
Taner Atılgan: Su altı, karada göremeyeceğimiz sonsuz güzelliği barındıran bir mekan. Aynı zamanda gündelik yaşamınızın, şehrin ve iş hayatınızın stresinden kurtulup tamamen kendinizle baş başa kalabildiğiniz yer diyebilirim. Dinginliği ve dinamizmi aynı ölçüde barındıran, olabilecek en huzurlu ortam.
Cenk Ceylanoğlu: Su altının güzelliklerini bu satırlara sığdırmam olanaksız. O yüzden fotoğraf çekiyorum.
Sualtında iken yaşadığınız sizin için önemli bir anı veya çok etkilendiğiniz bir an var mı?
Taner Atılgan: Bu yıl Seferihisar’da düzenlenen Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası’nda hava muhalefeti nedeniyle dalış planları değişmişti. Dolayısı ile modelli geniş açı kategorisine çekeceğimiz iki alternatif fotoğrafı da çekemedik ve dip zamanımızın son 4 dakikasında büyük bir panik içerisinde tamamen doğaçlama yaparak daha önce çalışmadığımız bir fotoğrafı çekmiştik. Neyse ki bu yeni fotoğrafımız jüri tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildi ve onca yorgunluğa değmiş oldu.
Cenk Ceylanoğlu: Su altında geçirdiğim her an hafızamda güzel izler bırakmıştır. Çektiğim fotoğrafların yerini ve çektiğim o anı yıllar geçse de hatırlarım. Bizim için en özel an ise, tropik bir adada bir dalış sırasında eşime yaptığım evlilik teklifiydi.
İTÜ’lü Olmak Bir Gurur Kaynağı
İTÜ Spor Kulübü sporcusu olmanın farkından bahseder misiniz?
Taner Atılgan: Ben de bir İTÜ mezunuyum. Bu büyük ve köklü camianın bir parçası olmak, desteğini her zaman arkamızda hissetmek büyük bir gurur kaynağı. Diğer kulüplerin sporcuları olan yarışmacı arkadaşlarımız bile İTÜ sporcusu olarak ne kadar şanslı olduğumuzu her fırsatta belirtiyorlar. Kazandığımız başarılarda İTÜ Spor Kulübü ve İTÜ Arı Teknokent desteklerinin payı çok büyük. Biz de İTÜ Spor Kulübü geleneklerine uygun şekilde, yurtiçi ve yurtdışında kulübümüzü en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz.
Cenk Ceylanoğlu: İTÜ Sualtı Sporları Kulübü bize her zaman tam destek verdi. Başkanımız sevgili Murat Kuruoğlu’na göstermiş olduğu tüm özveri ve çabaları için sizin aracılığınızla çok teşekkür etmek istiyorum.
Çalışmalarınızda feyz aldığınız başka İTÜ’lüler var mı?
Taner Atılgan: Benim dalış eğitmenim İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Öğr.Gör.Dr. Murat Kuruoğlu. Henüz sualtı fotoğrafçılığı hakkında hiçbir şey bilmiyorken beni Türkiye Şampiyonası’na göndererek en büyük motivasyon kaynaklarımdan biri olmuştur. Ayrıca takım arkadaşlarım milli sporcular Cenk Ceylanoğlu, Cem Gazivekili ve Lütfü Tanrıöver çalışmalarını yakından takip ettiğim ve bu işe başlarken örnek aldığım ilk kişiler diyebilirim.
Cenk Ceylanoğlu: Takım arkadaşlarım Türkiye’nin en iyi sualtı fotoğrafçıları arasındalar. Sık sık onlarla bir araya gelir fotoğraf konusunda konuşmalar yaparız. Birbirimizden öğrendiğimiz ve etkilendiğimiz çok şey olmuştur.
Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonu oldunuz. Fotoğraflarınızı rakiplerinizden ayıran özellikler neler?
Taner Atılgan: Türkiye Şampiyonaları’nda hedef, tüm yarışmacılar arasında jüriden en yüksek puanları alabilen fotoğrafları çekmektir. Bu sebeple genel kompozisyon kurallarını ve teknik gereklilikleri atlamadan en vurucu kareleri oluşturmak gerekiyor. Bunu sağlamak için de, dalış süresinin sınırlı ve dalış bölgelerinin belirli olduğunu göz önünde bulundurarak, çok iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Ayrıca dalış eşinizle olan uyumunuz ve dalış eşinizin becerileri de bu sporda başarıyı getiren en önemli faktördür. Dalış eşim Çağlar Yılmaz’la dört senedir birlikte çalışıyoruz ve hem dalış güvenliğimi sağlayan kişi, hem ışıkçı, hem asistan, hem de sualtı modeli olarak bu başarılardaki payı çok büyük. Bunların yanında fotoğraflarımızın daha çok teknik açıdan öne çıktığını söyleyebilirim.
Cenk Ceylanoğlu: Bireysel puanlamada takım arkadaşım Taner Türkiye 1.’si oldu, ben de Türkiye 2.’si oldum. Doğal olarak toplamda takım halinde Türkiye şampiyonu olduk. Teknik olarak üst düzeyde, estetik anlamda sade olmaya çalışıyorum.
Son 3 Yıldır Türkiye Şampiyonuyuz
Daha önceki derecelerinizden bahseder misiniz?
Taner Atılgan: 2011 yılında Kaş’ta düzenlenen Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası’nda modelli geniş açı kategorisinde gümüş madalya alarak ilk ödülümü almış oldum. Daha sonra dalış eşim Çağlar Yılmaz ile birlikte 2012 – Yaşayan Marmara yarışmasında toplam puanda birinci, 2013 ve 2015 yıllarında düzenlenen Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonaları’nda da iki kez Türkiye Şampiyonu olduk. İlk defa 2014 yılında milli takıma seçildik ve ülkemizi 2015 yılında Hollanda’da düzenlenen CMAS Sualtı Fotoğraf Dünya Şampiyonası’nda temsil ettik. 2016 yılında İspanya’da düzenlenecek CMAS Sualtı Fotoğraf Avrupa Şampiyonası’nda da yine milli takım bünyesinde ülkemizi temsil edeceğiz.
Cenk Ceylanoğlu: Bireysel olarak 2011, 2013 be 2015 yıllarında Türkiye ikincisi, 2014 yılında ise Türkiye şampiyonu oldum. Aynı yıl katıldığım Dünya Sualtı Konfederasyonu Avrupa Şampiyonası’nda 1. Olarak Avrupa Şampiyonu unvanını kazandım. Takım arkadaşlarımızla birlikte 2011, 2013, 2014 ve 2015 te kulüpler bazında Türkiye şampiyonu olduk.
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Taner Atılgan: Bundan sonra dalış eşim Çağlar Yılmaz ile birlikte 2016’da İspanya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’nda ve 2017’de Meksika’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek, şampiyonluk kupaları ile dönmek istiyoruz. Sonrasında da sualtı sporları ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu harika ortamı insanlara tanıtmak amacıyla projeler üretmeyi planlıyoruz.
Ayrıca, Sualtı fotoğrafçılığı Türkiye’de az insan tarafında yapılan bir spor gibi gözükse de, dünyada çok fazla takipçisi bulunan ve ülkelerin sualtı turizminin tanıtımı açısından çok belirleyici bir spor dalı. Bu sporda CMAS bünyesindeki son dört büyük yarışmanın ikisini kazanmış bir ülke olarak, ülkemizin su altı güzelliklerini tanıtmak amacıyla bu spor dalına çok daha fazla destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Cenk Ceylanoğlu: Bundan sonraki hedef uluslararası arenada daha çok boy göstermek.